Hatékony dohányzótabletták. Leszokás a dohányzásról - Milyen szerek segíthetnek?

hatékony dohányzótabletták

hatékony dohányzótabletták

Szájüregi rák: Magyarországon a legrosszabb a helyzet az EU-n belül A citizin a nikotin acetilkolin receptoraihoz részlegesen kötődő molekula és így alkalmas arra, hogy az erős dohányosnak megkönnyítse a leszokást a cigarettáról. A kelet-európai országokban ennek hatása a dohányzás gyakoriságán ugyan nem nagyon látszik, de a hatás régóta ismert.

leszokni a dohányzásról 40 éves tapasztalat

Lengyel kutatók már közöltek tudományos adatokat a Tabex néven hazájukban bármelyik patikában kapható gyógyszerről, de megfelelő mennyiségű résztvevővel végzett tanulmány korábban még nem történt. Most Robert West angol kutató és munkatársai erős dohányoson végeztek vizsgálatokat, amelynek eredményeit a világ egyik legfontosabb tudományos folyóirata, a New England Journal of Medicine közölte. West professzor lengyelországi tanulmányába olyan férfiakat és nőket vontak be, akik naponta legalább 10 cigarettát szívtak évek óta.

hatékony dohányzótabletták

A Tabex tabletta hatékonyságát megkülönbözhetetlen külsejű placebo tablettáéval hasonlították össze, és egy év múlva is gondos vizsgálatokkal ellenőrizték, hogy hatékony dohányzótabletták résztvevők valóban abbahagyták-e a dohányzást. A Tabex tablettával kezelt személyeknek 8,4 százaléka maradt egy év múlva is cigarettamentes, míg hatékony dohányzótabletták placebo tablettát szedőknek csak 2,4 százaléka volt képes hatékony dohányzótabletták az évet dohányzás nélkül.

hatékony dohányzótabletták a dohányzásról való leszokás ízületek kezdtek fájni

A hasonló célból előállított amerikai készítmény, a varenicline ugyan hatásosabbnak tűnt, mert a gyógyszerrel kezelt résztvevők 20 százaléka egy év után is megmaradt nemdohányosnak, a placebo tablettát szedő nyolc százalékhoz képest. Az amerikai szerrel kapcsolatban viszont súlyos mellékhatásokat figyeltek meg: több lett a szívroham és pszichiátriai gondok jelentek meg. Ráadásul az amerikai gyógyszer igen drága: egy havi tabletta több száz dollárba kerül, míg hatékony dohányzótabletták Tabexért az amerikai számítás szerint legfeljebb 15 dollárt kell havonta kifizetni.

hatékony dohányzótabletták

Matos Lajos.

Olvassa el is