Dohányzásellenes sport

dohányzásellenes sport

Bár már a gyermekek is hallják, hogy milyen káros következményei lehetnek a dohányzásnak, mégis sokan rutinszerűen gyújtanak rá.

Frányó Eszter

De vajon mi a helyzet a sportolókkal? Náluk is győz az addikció? Ha igen, akkor ez mégis hogyan egyeztethető össze az edzéssel és a vágyott eredmény eléréséért folytatott küzdelemmel?

lehetséges a fogyás, ha leszokik a dohányzásról leszokni a dohányzást jobb hatékonysági vélemények

A cigaretta számos egészségre káros anyagot tartalmaz, úgy mint arzént, kátrányt dohányzásellenes sport szén-monoxidot. Az utóbbi vegyület a vérben található hemoglobinhoz való kötődésre kétszázszor nagyobb hajlamú mint az oxigén, ezzel csökkenti a szervek dohányzásellenes sport hatékonyságát. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az európaik több, mint negyede dohányzik.

A sportolók között a dohányzás ezen következmények miatt nem elterjedt, mégis vannak, akik az edzések mellett rágyújtanak.

le tudok lépni a dohányzási tippekről

De mi lehet ennek az oka? Vajon ők nincsenek tisztában szokásuk egészségkárosító következményeivel vagy valami egészen más?

dohányzásellenes sport

A dohányzás igazolása A dohányzó ember tisztában van azzal, hogy önszántából károsítja a saját testét és veszélyezteti egészségét, életét, ennek ellenére nem hagy fel káros szenvedélyével.

Ez csökkenthető lenne a cselekvés megváltoztatásával, de esetünkben nem ez történik.

Az idegesítő cigi - Tévhitek a dohányzásról

Ezt a jelenséget Leon Festinger a kognitív disszonancia elméletében fejti ki. Amikor a sportoló ráébred, hogy olyan függőség alakult ki nála, mely a sportteljesítményét veszélyezteti, azonnal szeretné oldani a benne keletkező feszültséget.

Ezeknek a programoknak minél szélesebb körben kellene eljutniuk a célcsoportjaikhoz! A program célja az óvodáskorú gyermekek egészségének védelme. Feladatai: a dohányzással kapcsolatos egyéni ismeretek feltérképezése, az életkori sajátosságoknak megfelelő szintű információk átadása, az egészséges életmód választását megkönnyítő dohányzással kapcsolatos attitűd formálása, és a passzív dohányzás kényszere elleni aktív fellépés kialakítása.

Festinger szerint az emberek ilyenkor elsősorban nem a viselkedés megváltoztatásával, hanem a gondolkodással csökkentik a disszonanciát. Sport és függőség A függőség kialakulásának szempontjából legveszélyeztetettebbek a kamasz korú fiatalok. A téma fontosságát mutatja, hogy számos tanulmány készült a tizenévesek sporttal, illetve dohányzással visszatért a dohányzásról való leszokás attitűdjeiről.

a dohányzás káros

Kutatásukat több mint fős mintán végezték, melyben több, jól elkülöníthető mintázatot találtak. Ebből egyértelműen kiderül, hogy a sport egyéb jótékony hatásai mellett, remek prevenciós módszer is. Thorolfur Thorlindsson is erre az eredményre jutott, noha ő a év közöttieket vizsgálta.

dohányzásellenes sport aki énekel, nem adom fel a dohányzást

Ő kitért a dohányzáson kívül olyan egészségkárosító magatartásokra is, mint az alkohol vagy a drogfogyasztás, és mindezek, illetve a sportban való részvétel között negatív kapcsolatot írt le.

Kamaszoknál kiváló prevenciós módszer lehet a sport. Mivel a cigaretta több egészségre ártalmas anyagot is tartalmaz, a légző-keringő rendszer működését jelentősen befolyásolja.

leszokni a dohányzásról csökkentésével abbahagyni a gyógynövények dohányzását

A sportolóknál oda kell figyelnünk arra, hogy közvetlen edzés után, amikor a szervezet még nem állt vissza a nyugalmi működésre, a kitágult erek és a nagyobb oxigénszükséglet csak tovább fokozza a dohányzásellenes sport egészséget károsító hatásait.

Bár sokan úgy gondolhatják, hogy az edzésekkel semlegesíthetik a cigaretta hatásait, ez sajnos nem így van.

Todo Sport

Olvassa el is