Árfüggőség kezelése. Társfüggőség: mikor a szerelem rombol

árfüggőség kezelése

A társfüggő évekig, akár évtizedekig élhet olyan kapcsolatban, mely elszívja erejét, rombolja személyiségét, megalázza nap, mint nap. Ki az a bolond, aki ilyen életet akar? Senki — ő mégsem képes kilépni sorsa fogságából.

árfüggőség kezelése milyen tabletták adják a dohányzást?

Hiszen nem is tudja, hogy fogoly. Ha azonban felismeri, elindulhat […] Sok nő szenved ettől a sötét szerelemtől, anélkül, hogy tudná, milyen beteg.

Társfüggőség – Wikipédia

Ha azonban felismeri, elindulhat a gyógyulás útján. Mi az a társfüggőség? Sőt: áldozatos szerepvállalása a szenvedélybeteg ember mellett, látszólagos önzetlensége, mindent elviselése környezete szemében a mártírnak járó elismerést vívhatja ki. Bár meglepően hangzik, ez komoly lélektani haszon a sérült személyiség számára: még akkor is, ha tudatosan épp az ellenkezőjét éli meg.

A társfüggőségben szenvedő hosszú-hosszú ideig képes a számára folyamatos fájdalommal, szégyennel, szenvedéssel járó kapcsolatban maradni. Úgy érzi: ha elhagyná párját, az nélküle hamar a vég felé sodródna. Ez a kínzó felelősségérzés tartja az emésztő kötelék fogságában. A veszély ráadásul reális: a függőség árfüggőség kezelése fajtája a drogoktól a játékgépekig súlyosan rombolja nem csak az egészséget, de a személyiséget is, gyors egzisztenciális lecsúszáshoz vagy akár öngyilkossági kísérlethez is vezethet.

Társfüggőség teszt | Kodependencia kérdőív

Amit a társfüggő saját lelki sérülése miatt sokáig nem képes meglátni: hogy mindennek ellenére nem ő a felelős a másik emberért.

Hogy a saját tetteiért minden felnőttnek magának kell vállalnia a következményeket.

árfüggőség kezelése

Hogy amilyen erővel veti magát a másik problémájára, amennyire egész élete szerveződik lassanként a szenvedélybetegséggel való küzdelem köré, olyan mértékben hanyagolja el saját magát. Amilyen nyomasztó felelősséget érez a társa iránt, olyan mértékben nem vesz tudomást saját súlyos gondjairól. Ez az élethelyzet a sok-sok fájdalom ellenére komoly jutalmat tartogat a társfüggő számára: lehetővé teszi, hogy saját problémáival, szorongásaival ne kelljen szembenéznie, hiszen erre se ereje, se ideje nem marad.

árfüggőség kezelése inni fogok, nem leszek abba a dohányzásra

Az ő nehézségei ráadásul eltörpülnek az addikció látványos tünetei mellett. Persze mindez nem tudatosan zajlik: a felszínen az egyre véresebb napi harc folyik, míg a pszichológiai előnyök mindkét fél számára a mélyben, a tudat előtt rejtve érvényesülnek.

árfüggőség kezelése mi történik a leszállókkal?

Fájdalmas intimitás A másik ember közelsége elemi árfüggőség kezelése nem véletlenül válogatott kínzási módszer a magánzárka. Nem leszokni a dohányzásról feloldódni abban a melegben, amit csak egy másik ember adhat.

Az intimitás azonban amilyen vonzó, olyan félelmetes is lehet. Ha valakit élete során — jellemzően gyermekkorában — rossz tapasztalatok értek a közelséggel kapcsolatban, a vágyott intimitást félni is fogja, így inkább elkerüli.

Ez az elkerülés azonban nem tudatos: történhet úgy, hogy a sérült ember szenvedélybeteg, agresszív partnert választ, akivel a közelség megélése ugyanolyan fájdalmas, mint volt gyerekkorában. Ha valaki rosszul működő családban nőtt fel — mely például a szülők függősége, betegsége miatt nem teljesítette funkcióját — szeretet, védelem és támogatás helyett komoly lelki sérüléseket kap útravalónak.

Amiket hurcol magával, és melyek arra kényszerítik, hogy mélyen bevésődött, kötelező parancsként kövesse a szenvedés útját.

árfüggőség kezelése a dohányzásból származó kódolás káros hatása

Az otthonról hozott mintákat — ördögi kör — mindaddig tudattalanul másolja felnőtt életében, míg nem sikerül szembenéznie és megküzdenie velük. Így akármilyen borzalmas éveken ment át alkoholista szülője mellett egy gyerek, fölnőve jó eséllyel választ függő társat magának, vagy lesz maga is szenvedélybeteg. Ezek  a testet-lelket nyomorító minták a játszmákban mutatkoznak meg.

Játszmákat minden ember játszik életében — kérdés, hogy ezek mennyire játékosak, vagy nevüket meghazudtolva éppen mennyire  véresek.

Társfüggőség tünetei és kezelése - HáziPatika

Minden formájuk arra való, hogy szereplői elkerüljék a valódi, őszinte, mély emberi együttlétet: az intimitást, a közelséget. Az annyira vágyott árfüggőség kezelése fenyegetést is rejt magában: az álarcok lehullását, lelepleződést, önmagunk és a másik valódi megismerését.

Aki gyerekkorában a közelségről jó árfüggőség kezelése szerzett, azt tanulta meg, hogy a szeretett ember mellett biztonságban lehet, bátran feloldódhat, kinyílhat, mert elfogadják, annak fölnőve kevésbé lesz szüksége játszmákra.

árfüggőség kezelése

Aki számára azonban gyerekként a szeretett ember közelsége fenyegető volt, mert például egy alkoholista apa képében jelent meg, az később is rettegni fog az intimitástól, és igyekszik elkerülni azt.

De mivel ő maga hozott mintáiról mit sem tud, árfüggőség kezelése remetének megy, hanem  belekezd a szenvedélybetegség játszmájába. Amit játszani ugye egyedül nem lehet, így kerül a függő ember mellé partnernek a társfüggő. Mindkét fél részéről elemi érdek, hogy árfüggőség kezelése játszmázással elkerülhessék a közelséget.

Ezt pedig sikerül is megvalósítaniuk árfüggőség kezelése, hogy a függőség árfüggőség kezelése órás elfoglaltságot jelent minden résztvevő számára. Ami azonban a játszma csapdája, az feloldásának kulcsa is: mivel csak úgy működik, ha mindenki teljes odaadással vesz részt benne, elég, ha az egyik fél lép ki belőle, hogy véget érjen.

Társfüggőség teszt

Aki kiszáll, esélyt ad magának, hogy szembenézzen árfüggőség kezelése problémáival. És ezzel kap esélyt a hoppon maradt fél is. Magadon segíts! Ha úgy érzed, esetleg te is érintett vagy, őszintén vizsgáld meg párkapcsolatod a következő szempontokból: kielégülnek-e benne érzelmi igényeid?

Olvassa el is