Szívbetegség dohányzás

A dohányzás minden formája káros a szívre - EgészségKalauz

Ha leszokik a dohányzásról, akkor vélemények lesznek kocsi dohányzás elleni küzdelem

A naponta elszívott cigaretták számának bármilyen nagy mértékű csökkentése is csak mintegy 50 százalékkal kisebb megbetegedési kockázatot eredményez az erős, naponta legalább 20 szálat elszívó dohányosok körében, átütő eredményt csak a dohányzás teljes abbahagyása hoz - olvasható abban a tanulmányban, amelyet Allan Hackshaw, a University College London munkatársa és kollégái a British Medical Journal című tudományos lapban publikáltak.

A világon jelenleg mintegy egymilliárd ember dohányzik. Elsősorban a szegényebb országokban magas a teljes lakosságra nézve a dohányosok aránya. Az, hogy a dohányzás nemcsak a rák, hanem az agyvérzés és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát is szívbetegség dohányzás, régóta ismert.

fájdalom a bordák alatt dohányzás után

Egy szívkoszorúér-betegségnél összeszűkülnek szívbetegség dohányzás összezáródnak az erek, aminek következménye szívinfarktus lehet. Néhány országban, köztük Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban az elmúlt években folyamatosan növekedett azoknak a dohányosoknak a száma, akik naponta kevesebb mint tíz szálat szívnak el. A kutatók szerint sokan vannak, akik azt hiszik, hogy ha naponta csak néhány cigarettát szívnak, az nem vagy csak kevéssé károsítja az egészségüket.

szívbetegség dohányzás

Azt, hogy ez nem így van, már több tanulmány bizonyította. A szakértők a jelenség szívbetegség dohányzás megértése érdekében tanulmányt értékeltek ki, amelyek és májusa között kerültek nyilvánosságra.

Azoknál a férfiaknál, akik napi egy cigarettát szívnak el, 48 százalékkal nagyobb a szívbetegség és 25 százalékkal az agyvérzés kialakulásának kockázata, mint a nemdohányzóknál.

szívbetegség dohányzás leszokni a dohányzástól, és fejfájást kapott

A nőknél még magasabb a rizikó: szívbetegség dohányzás százalékkal nagyobb a szívbetegség és 31 százalékkal nagyobb az agyvérzés kockázata. Összességében a napi egy cigarettát szívóknál a betegségek kialakulásának kockázata százaléka a napi 20 cigarettát elszívókénak.

Tanulmányok szerint a cigarettafüstben lévő anyagok az szívbetegség dohányzás falát károsítják, és érelmeszesedést és trombózist okoznak.

szívbetegség dohányzás

A káros hatások már kis koncentrációban is jelentkeznek, részben már a passzív dohányosoknál is. A tüdőrák esetében azonban a kockázat a naponta elszívott cigaretták számával arányosan növekszik.

DÉLELŐTT - Dohányzás és a tüdő - Dr. Antus Balázs

A legjobb az lenne, ha a dohányosok feladnák káros szenvedélyüket - írják a kutatók. Úgy vélik, az egészségügyi kampányoknak a teljes absztinenciát, nem pedig csak a dohányzás mértékének csökkentését kellene propagálniuk. A pozitív hatások nagyon gyorsan jelentkeznek a dohányzás abbahagyásával.

szívbetegség dohányzás

A szakértők szerint a nikotinpótló termékek vagy elektromos cigaretták nagy segítséget nyújthatnak a leszokásban.

Olvassa el is