Szívszúrás okai

Gyakori megbetegedések

Az érintettek - érthető módon - megijednek, és bajukat veszélyesnek, akár életveszélyesnek vélik. Nem képesek megbarátkozni a "szívidegesség, szívneurózis" diagnózisával, és egyik orvostól a másikig járják a rendelőket, akár évekig.

Mellkasi fájdalom: nemcsak infarktust jelezhet

A súlyos szívbetegségek kizárása ilyen esetekben nagyon fontos, de nem mindig egyszerű feladat, mert egyrészt valóban kialakulhatott koronaér- elváltozás, amelyet "elfednek" a pusztán funkcionális tünetek. Az is előfordul, hogy a gerincoszlopot érintő ortopédiai problémák sugároznak ki a szívtájékba. A veszélyes szívbetegségekre utaló tipikus jelek Ennek ellenére léteznek "ráutaló jelek", amelyek alapján megkülönböztethetők a szervi, illetve a funkcionális tünetek: "valódi" szívbetegségre utalnak olyan jelek, amelyeket a páciens olykor nem is vesz komolyan.

Bizonytalan húzás vagy nyomás a szegycsont mögött vagy a has felső részén epigasztriumolykor csupán fájdalom az állkapocsban; mindez az angina pectoris vagy szívinfarktus jele lehet. A tankönyvekben gyakran említett, bal karba sugárzó húzó érzés vagy fájdalom, a megsemmisülés érzésével járó mellkasi fájdalommal, bár előfordul, mégsem megbízható jele a szívinfarktusnak, mint azt általában feltételezik.

A gyakran csak mérsékelt intenzitású panaszok mellett ezek időpontja is szívszúrás okai lehet. Például a szívinfarktusok gyakrabban alakulnak ki a kora reggeli, illetve kora esti órákban. A kínai szervóra szerint szívszúrás okai a keringésmeridián csúcs- és minimálidejével esik egybe. Sajátos módon déli 12 órakor nagyon ritka a súlyos szívroham. Mindez bámulatba ejtő, de a kardiológusok egyelőre nem szolgáltak szívszúrás okai magyarázattal.

A tipikus angina pectorisos, illetve infarktusos páciens sokáig szinte kizárólag férfi volt, mára a számarány változott és egyre több nő érintett.

Abbahagytam a dohányzást. Nagyon szeretnék dohányozni

Ha a szívszúrás okai dohányzik és vérzsírszintjei emelkedettek, az tovább erősíti a gyanút. Amikor a veszedelmesnek vélt szívtáji szúrás ártalmatlan Míg a valódi, szervi szívbaj tüneteit gyakran ártalmatlannak állítja be a beteg, a funkcionális panaszokkal éppen az ellenkezője a helyzet: a beteg drámaian felnagyítja a bajt, nem ritka, hogy mentőt hívat és súlyos szívszúrás okai mellkasi fájdalmakra panaszkodik, amelyek helyét pontosan meg is tudja mutatni az ujjával.

Éppen ez utóbbi, a pontszerű lokalizáció, amely nyomásra még súlyosbodik is, arra utal, hogy nem súlyos szívbajról van szó, hanem "pszichovegetatív szívpanaszokról".

cigaretta drog

Általában labilis idegzetű, ideges, érzékeny embereket érint. Ilyen, illetve hasonló tüneteket okozhat a pajzsmirigy- túlműködés is, még akkor is, ha csak enyhe fokú betegséggel állunk szemben. A pajzsmirigy túlműködése általában fokozhatja a vegetatív labilitást, a belső nyugtalanságot.

Ilyen esetekben a vegetatív idegrendszer állapotának általános szívszúrás okai jótékony hatású. Leszögezhetjük tehát: a bizonytalan, szegycsont mögött érzett panaszok mindig gyanúsak valamely "valódi" szívbetegségre.

Ezeket a beteg a dohányzásról való leszokás öröme bagatellizálja.

segítsen nem tudom abbahagyni a dohányzást leszokni a dohányzásról, mivel kevesebbet eszik

Ezt disszimulálásnak nevezik. Ezzel szemben a veszélyesnek vélt, pontszerűen szúró jellegű panaszok, amelyeket a beteg pontosan meg tud mutatni az ujjával, általában ártalmatlanok. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem szükséges valamilyen kezelést alkalmazni.

Nem szimulálásról vagy képzelt betegségről van szó, valódi panasszal állunk szemben, ami az érintettet nagyon is nyomasztja, szívszúrás okai.

  • Székletprobléma leszokni a dohányzásról
  • Fájdalom a szegycsontban dohányzás után
  • Mellkasi fájdalom: nemcsak infarktust jelezhet - HáziPatika
  • Gyomorprobléma vagy szívbetegség? Így lehet összetéveszteni - EgészségKalauz
  • Módosítva:
  • Funkcionális szívpanaszok | TermészetGyógyász Magazin

A kérdés csupán az, hogy miként! Interkosztális neuralgia, ami szívbetegségként észlelhető Esetenként csak akkor lehetséges a javulás, ha a páciens hajlandó elfogadni a pszichoszomatikus okok tényét. A funkcionális szívpanaszok hátterében - különösen, ha erős halálfélelemmel társulnak - gyakran találunk komoly pszichés hátteret: ez lehet hirtelen szívhalál az ismerősök vagy a rokonok körében, de egyéb probléma is, például munkahelyi vagy családi gondok.

Mellkasi fájdalom: stressz vagy szívbetegség?

A pszichológusok szerint a szívtáji félelem, amit a beteg rohamként vagy tartós félelemként él meg, általában figyelemfelkeltő jellegű és a környezetnek szól.

A már említett lokalizálható, pontszerű fájdalmak hátterében nemritkán bordaközi idegfájdalom interkosztális neuralgia áll. Ezt előidézheti vírusfertőzés is, de labilis idegrendszerű embereknél sem ritka. Az egyik kezelési lehetőség a neruálterápia, aminek keretében a fájdalmas területen a bőr alá helyi érzéstelenítőszert fecskendeznek vékony injekciós tűvel.

A neurálterápiás készítmények mellett szóba jöhetnek homeopátiás injekciók is. A funkcionális panaszokra jellemző, hogy fekve, pihenéskor rosszabbodnak, terhelésre enyhülnek vagy teljesen megszűnnek.

Szúró mellkasi fájdalom

Különösen a 40 évesnél fiatalabb férfiakra jellemző, hogy ha kocogáskor vagy a terheléses EKG alatt nincsenek problémáik, a fekvéskor jelentkező szívtáji szúró érzések ideges eredetűek.

Másfelől a fekvés közben jelentkező szívpanaszok bizonyos esetekben valóban a szív nem optimális teljesítményére utalhatnak. Ha valaki vízszintesen fekszik, több vér tud visszafelé áramlani, ezért a szívnek erősebben kell pumpálnia. Ez ugyanakkor fokozza a szív oxigénigényét.

Szívszúrás

Strophantus, májusi gyöngyvirág és galagonya Ilyen esetekben jó tapasztalatokat lehet szerezni az enyhe "szíverősítőkkel". Ezek inkább aktiválják, támogatják a szívet és a szívizmok anyagcseréjét. Elsősorban a Stro phantus gratus Strodival, Strophantus Hevert növényre gondolunk. Ez az afrikai őserdőkben termő liánszerű növény régóta ismert szíverősítő.

Gyomorprobléma vagy szívbetegség? Így lehet összetéveszteni

A Strophantus kombéval ellentétben, amelyet korábban a kardiológiában szíverősítő gyógyszerként alkalmaztak, a Strophantus gratus a szívizmok oxigénellátását javítja. Szóba jöhet továbbá a májusi gyöngyvirág Convallaria majalis is. A gyöngyvirág úgy képes erősíteni a szívet, hogy közben nem befolyásolja a szívritmust. Jól tolerálható gyógynövény, de nem olyan erős, mint a Digitalis. Gyógyhatását tekintve a Strophantus és a Digitalis szívszúrás okai foglal helyet.

A szorító mellkasi fájdalom

A galagonya ilyen esetekben szintén jó választás. Enyhe szívtonikum. Az olykor-olykor jelentkező extraszisztolék szabályozásában is jól beválik. Főként az idős embereknél az ilyen "botlások" a szívritmusban a latens szívelégtelenség jelei lehetnek, és enyhe erősítők hatására gyorsan megszűnnek. Szívszúrás okai csak szívszúrás okai legutóbbi idők óta tudunk: a galagonya tartósan képes javítani a szív koszorúereit és annak végpontközeli elágazásait.

A legújabb kutatások szerint a galagonya szedésének hatására ritkábbak a szívhalálesetek.

szívszúrás okai dima bácsi, hogyan lehet leszokni a dohányzásról

Kétségek esetén kétféle terápiát kell alkalmazni A szívszúrás okai panaszok száma, amelyek a szívnél manifesztálódhatnak, igen sokfélék lehetnek. Sokszor igen alapos vizsgálattal sem lehet kideríteni, hogy a szív kiváltója-e, vagy inkább csak elszenvedője az aktuális állapotnak. Azonban minden szívszúrás okai érvényes a következő megállapítás: természetgyógyászati szempontból fontos a szív tehermentesítése.

Szívszúrás okai a szív és a szervezet egyéb részeinek szívszúrás okai sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Magas pulzusszám tachykardia Magas vérnyomás Koszorúér szűkület - általában terhelésre jelentkezik először. Szorító, markoló jellegű, rossz közérzet, izgatottság, hányinger és légszomj kísérheti. Kisugározhat a nyakba, vállba, gyomor és a kezek irányába.

Végezetül egy figyelmeztetés: a szívtáji szimptómák szívszúrás okai mindig ébernek kell lenni, és a súlyos betegség lehetőségét is számításban kell venni. Inkább egy vizsgálattal több legyen, mint kevesebb, hogy kizárjuk a végzetes betegség lehetőségét.

Olvassa el is